Subsidies vloerisolatie 2022

De overheid heeft besloten om in 2019 alleen de landelijke isolatiesubsidies voor VvE-ers in stand te houden. Dit betekent dus dat je als particuliere huiseigenaar geen vloerisolatiesubsidie kunt krijgen.

Er zijn echter 3 alternatieven.

1. Gemeentelijke subsidie

Sommige gemeentes geven nog steeds subsidies, maar inmiddels beginnen de potjes die daarvoor beschikbaar zijn op te raken; er geldt een ‘op=op’ regeling. Je kunt daarom zo snel mogelijk aanspraak proberen te maken op een regeling in jouw gemeente. Ook voor de toekomst is het namelijk niet duidelijk dat hier subsidie voor gaat komen.

2. Lager btw-tarief

Nog steeds kun je gebruik maken het lager BTW-tarief op de plaatsingskosten van vloerisolatie. Normaal zijn die 21%, maar betaal je nu slechts 9% BTW. Dat scheelt een fiks bedrag. Deze korting wordt automatisch verrekent op de factuur. Let er echter wel op of dit inderdaad is gebeurd.

Op www.belastingdienst.nl vind je hier meer over.

3. Groene lening

Ook is het in veel gevallen mogelijk om een zogenaamde ‘groene’ lening aan te vragen. Over deze leningen betaal je een lagere rente. Het geld kan gebruikt worden om verschillende milieuvriendelijke klussen uit te laten voeren in huis, zoals het laten plaatsen van vloerisolatie of bijvoorbeeld zonnepanelen.

Op www.energiebespaarlening.nl vind je hier meer over.

De voordelen van vloerisolatie

Er zijn meerdere voordelen die gepaard gaan met vloerisolatie. Zo warmt je huis sneller op en gaat het warmteverlies een stuk trager. Binnen zul je meteen merken dat de warmte gelijkmatiger verdeeld wordt en dat vocht en kou niet meer via de vloer omhoog komen. Je zal geen tocht meer voelen langs de vloer en de kwaliteit van de lucht verbetert omdat de luchtvochtigheid zich stabiliseert.

De belangrijkste voordelen van vloerisolatie zijn dus:

  • minder warmteverlies
  • minder tocht
  • minder vocht in de binnenlucht
  • lagere stookkosten
  • verhoogd wooncomfort

Je zult merken dat het in de woonkamer veel behagelijker zal aanvoelen en mensen die last hebben van astma of reuma zullen minder klachten hebben.

– Isolatiemethodes: onderkant van de vloer

Vloerisolatie kan op verschillende manieren worden aangebracht en dit hangt meestal af van het feit of je een kruipruimte van minimaal 35 centimeter hebt of niet. Heb je die, dan kan het isolatiemateriaal makkelijk aan de onderkant van de vloer worden bevestigd. Deze methode kun je goed zelf toepassen en het geeft erg weinig onrust in de woonomgeving. Daardoor is dit een doe-het-zelf methode die veel mensen prefereren.

– Isolatiemethodes: bovenkant van de vloer

Heb je geen kruipruimte, of is de kruipruimte te klein, dan kun je de bovenkant van de vloer isoleren. De kosten hiervoor zijn ongeveer hetzelfde, maar omdat de bovenlaag van je vloer er uit gehaald moet worden is dit arbeidsintensiever en zul je enige overlast ervaren. Je plaatst het isolatiemateriaal simpelweg op de ondervloer en legt de bovenlaag weer terug.

Dit is ook goed zelf te doen, maar je moet er wel rekening mee houden dat je vloer hierna hoger zal liggen. Deuren moeten dus korter worden gemaakt en drempels zullen moeten worden verhoogd.

– Isolatiemethodes: een nieuwe vloer

Deze methode pas je toe als je een oude vloer hebt die aan vervanging toe is, als je geen kruipruimte hebt of als je vloerverwarming aan wilt leggen. Deze methode is een stuk duurder en arbeidsintensiever en kan ook moeilijk zelf gedaan worden. Toch kun je hierna genieten van een goed geïsoleerde vloer die nog jaren mee zal gaan.

Wat kost woningisolatie?

Benader vandaag nog isolatiespecialisten bij jouw in de regio voor gratis informatie en een offerte. Zo weet je wat de mogelijkheden zijn en door de prijzen te vergelijken kun je tevens besparen op je klus.