Energielabels

Een energielabel is een bewijs van duurzaamheid en geeft aan dat de betreffende woning die het label draagt als duurzaam is erkend door een panel van specialisten die het huis hebben gekeurd. Zo kunnen potentiële huurders en kopers makkelijk zien welke huizen duurzaam zijn en welke niet. Energielabels werken met verschillende gradaties die in kleuren en letters worden aangegeven. Zo betekent de letter A en de kleur groen dat een woning zuinig en duurzaam is. Draagt de woning de letter G en de kleur rood, dan is deze woning zeer onzuinig en zal het zeer veel warmte en elektriciteit verspillen.

Milieu Centraal infographic
Copyright – Milieu Centraal Energielabel

Verschil voorlopig en definitief energielabel

Er zijn ook verschillen tussen de energielabels zelf. Een tijdelijk energielabel moet je zien als een schatting. Deze wordt opgemaakt naar aanleiding van gegevens die vermeld staan in verschillende registers. Ook wordt er vaak uitgegaan van gegevens van soortgelijke huizen en woningen. Deze schatting is in de praktijk dus niet altijd even accuraat.

Als je je woning verkoopt dan is het wel belangrijk dat je een definitief energielabel hebt. De regels hiervoor zijn vrij streng, laat je dit na dan riskeer je een boete van rond de €500 euro. Je kan jouw energielabel opkrikken als je jouw huis duurzamer en meer energiebesparend maakt.

Producten die hierbij kunnen helpen zijn bijvoorbeeld de aanschaf van duurzame apparaten zoals zonnepanelen, warmtepompen, HRe-ketels en verschillende isolatiewerkzaamheden en verbouwingen. Hoe duurzamer jouw huis staat aangegeven hoe meer waarde het krijgt. Met zonnepanelen kun je relatief gezien snel een grote sprong op je energielabel maken, vandaar dat ze erg populair zijn bij menig huiseigenaar en woningcorporatie.

Zie bronnen:
www.energielabelvoorwoningen.nl
www.energielabel.nl

Wat kost woningisolatie?

Benader vandaag nog isolatiespecialisten bij jouw in de regio voor gratis informatie en een offerte. Zo weet je wat de mogelijkheden zijn en door de prijzen te vergelijken kun je tevens besparen op je aankoop.